Een gezonde leefstijl maakt je fit en zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt, maar maakt de kans op een sneller herstel ook veel groter. Gezond leven betekent gezond eten, voldoende bewegen en ontspannen en rust nemen. Vitaliteit gaat naast leefstijl ook over het verbeteren van je mentale en emotionele welzijn.

De vriendenstichtingen van de ziekenhuizen ondersteunen initiatieven die helpen bij het verbeteren van leefstijl en vitaliteit. Je ziet hieronder enkele voorbeelden. Met jouw hulp kunnen we nog meer doen.

Magic Carpet

 

In Noordwest Ziekenhuisgroep hebben ze een ‘Magic Carpet’. Deze interactieve vloer- en tafelprojectie, brengt patiënten van jong tot oud op een leuke manier in beweging. Juist voor patiënten die in het ziekenhuis verblijven is bewegen belangrijk. Een week op bed liggen kost 1,4 kg aan spiermassa en 10% aan spierkracht en pas na drie maanden intensieve revalidatie krijg je dit terug. Blijven bewegen helpt bij een sneller herstel en het verkleint de kans op complicaties én op een lange opnameduur.

Bekijk hier het filmpje

In beweging met KWIEK!

 

Wie in een ziekenhuis verblijft, denkt er misschien niet aan om te blijven bewegen. Toch is dat juist ontzettend belangrijk, want het zorgt voor een sneller herstel en minder herhaalopnames. Een oudere, kwetsbare patiënt verliest soms na een paar dagen in bed al een kilo spiermassa. Dankzij de KWIEK-beweegroute wordt het voor patiënten in het Groene Hart Ziekenhuis nog makkelijker om in beweging te blijven. Met deze route op de afdelingen Ouderengeneeskunde en Interne geneeskunde kunnen patiënten allerlei oefeningen doen om het lijf soepel en de conditie op peil te houden. In overleg met de fysiotherapeut wordt bepaald welke oefeningen geschikt zijn. Samen met familie of zelfstandig kan de patiënt aan de slag. De poppetjes op de muur geven de oefening aan. Leuk én bevorderend voor het herstel.

‘Buiten’ fietsen tijdens het ziekenhuisverblijf

 

In beweging blijven tijdens je verblijf in het ziekenhuis is belangrijk om in conditie te blijven én het biedt wat afleiding. Dat is extra makkelijk met de virtuele fietstrainer op verpleegafdelingen in het Groene Hart Ziekenhuis. Deze bestaat uit een hometrainer en een scherm waarop een interactieve routefilm wordt vertoond. Daarmee lijkt het net of de patiënt door een mooi landschap fietst. We halen als het ware de natuur naar binnen! Voor de patiënten die minder goed kunnen bewegen hebben we een speciale fiets met trapondersteuning, die vanaf een (rol)stoel gebruikt kan worden. Op deze manier blijven patiënten op een leuke manier in beweging en dat helpt om sneller te herstellen.

Voetfiets binnentuin MST

Voetfiets

In de binnentuin van Medisch Spectrum Twente (MST) staat sinds kort een voetfiets. Dat is mogelijk gemaakt door een donatie van vrijwilligers aan de Vriendenstichting van MST. De fysiotherapeuten van het ziekenhuis hadden al jaren de wens om beweegmaterialen in de tuin te realiseren. Dankzij deze mooie donatie is er een mooi begin gemaakt!

Meer over de voetfiets

Beweegborden

 

Wanneer patiënten langdurig zijn opgenomen in het ziekenhuis bewegen zij vaak weinig. Want ziek zijn, is op bed liggen, denkt men vaak. Maar juist als je ziek bent, is blijven bewegen erg belangrijk. Door te bewegen tijdens ziekenhuisopname voorkomt de patiënt complicaties en wordt de kans op een beter herstel vergroot. Om deze reden introduceerden neurologieverpleegkundigen Marjon Migchielsen, Annemieke Roelofs en Tessa Janssen in samenwerking met stichting Vrienden van CWZ ‘beweegborden’ op de afdeling neurologie.

Beleef TV

Beleef tv

Beleef TV

 

In Medisch Spectrum Twente hebben we een Beleef TV aangeschaft met dank aan donaties aan onze vriendenstichting. We gaan het inzetten op de dagverblijven, zodat we patiënten hiermee kunnen helpen met bewegen, leren en herinneren. Hiermee verwachten we dat de patiënt sneller herstelt en sneller naar huis kan gaan.