Wist je dat we het welzijn van patiënten, familie en (zorg)medewerkers kunnen verbeteren door de ziekenhuisomgeving anders in te richten? Hierdoor verminderen we stress en zorgen we ervoor dat mensen zich meer op hun gemak voelen. Door minder stress gebruiken patiënten minder verdoving en medicijnen en herstellen ze sneller.

Mooie voorbeelden zijn het geven van afleiding, dat er zowel bij kinderen als volwassenen voor zorgt dat zij minder pijn of angst ervaren. Of wat dacht je van het inademen van frisse buitenlucht en bloemen en de zon zien en voelen in een binnentuin? Daardoor voelen mensen zich echt even beter, zeker als ze voor een langere periode in het ziekenhuis moeten verblijven.

Steeds meer wordt de aandacht gelegd op het effect van de omgeving op het genezingsproces, dat noemen we Healing Environment. De Vriendenstichtingen van de ziekenhuizen dragen hieraan hun steentje bij door dit soort projecten te realiseren met behulp van donaties.

Interview Jolanda Maas, "Groen in ziekenhuizen"

Welk effect heeft groen in een ziekenhuisomgeving? We vroegen het Jolanda Maas, Universitair hoofddocente bij de VU. Ze vertelt over de geschiedenis van groen in de zorg, over Healing environment en welke toepassingen van groen al worden toegepast in Nederlandse zorginstellingen.

Bekijk hier het interview

Wilt u over dit onderwerp met Jolanda Maas in contact komen klik dan hier 

Gerealiseerde projecten

De Tuin van Herinnering

 

Op initiatief van de Dienst Geestelijke Verzorging in het Maasstad Ziekenhuis wordt er ieder jaar een Dag van Gedenken gehouden. Doordat de grote opkomst en reacties zo duidelijk maakten dat de behoefte aan herdenken groot is, is de dag een vast onderdeel geworden van de tradities van het ziekenhuis.
Naar aanleiding van deze gedenkdagen is er een permanente plek gecreëerd waar mensen het hele jaar ruimte vinden om stil te staan bij de kwetsbaarheid van het leven. Onderdeel hiervan is een vaste plaats waar de gedenksteentjes het hele jaar kunnen blijven liggen.

Afleiding dankzij Qwiek Up projector

 

Een ziekenhuisbezoek is altijd spannend. Afleiding is dan fijn, helemaal bij pijnlijke behandelingen of wanneer men lang op een patiënt- of behandelkamer verblijft. Op verschillende afdelingen In het Groene Hart Ziekenhuis, waaronder de Kinderafdeling, is nu een Qwiek Up projector. Hiermee kunnen speciale films worden getoond op de muur of het plafond van behandelkamers, patiëntkamers of huiskamers. Dat kunnen rustgevende films zijn een onderwaterwereld of een sterrenhemel, maar een meer activerend bezoekje aan de Efteling behoort ook tot de mogelijkheden. Zo kunnen onze patiënten tot rust komen en worden afgeleid, waardoor ze even vergeten dat ze ziek zijn.

InmuRelax kussen

 

De InmuRelax is een klein rond kussen dat zachte trillingen en geluidsimpulsen afgeeft. Dit heeft een kalmerend effect en geeft een gevoel van geborgenheid. Het kussen wordt ingezet bij mensen met cognitieve problemen, zoals dementie of hersenletsel.

Een zorgmedewerker vertelt: “We hebben het kussen ingezet bij een zeer onrustige patiënt die in isolatie lag. De man pakte het kussen met beide handen vast en werd meteen rustiger. Hij wilde het niet meer afgeven.

MuzIC

 

Een behandeling op de intensive care (IC) is een ingrijpende gebeurtenis. Jaren later nog kun je er fysieke, cognitieve en psychische problemen van ondervinden. Deze problematiek wordt het Post Intensive Care Syndroom (PICS) genoemd.

Livemuziek, uitgevoerd door speciaal opgeleide muzikanten van MuzIC, kan de impact van een IC opname beperken. Patiënten en familieleden ervaren deze bedconcerten als heel bijzonder.

Kleine Kanjer dagboek

 

Een te vroeg geboren kindje. Dat is even schrikken en niet helemaal wat je als ouders had verwacht. De kleinste kleertjes zijn nog te groot voor de kleine en de mijlpalen zien er voor het gezin net wat anders uit. Een spannende en soms confronterende periode, wat veel impact heeft op het hele gezin. De afdeling neonatologie in CWZ wilde graag meer doen dan alleen de best mogelijke zorg bieden. Daarom geven zij, in samenwerking met stichting Vrienden van CWZ, ouders van een te vroeg geboren baby het ‘Kleine Kanjer-dagboek’ mee.

Meer over Kleine Kanjer Dagboek

Vlinder

 

Regelmatig komt het voor dat mensen die niet lang meer te leven hebben, komen te overlijden in het ziekenhuis. Voor de een is dit wenselijk, maar voor de meesten is dit niet hoe ze hun laatste dagen voor ogen hadden. Zij zijn in deze fase het liefst in een vertrouwde omgeving, dicht bij hun dierbaren. Helaas is dit niet altijd een optie. CWZ vindt het daarom extra belangrijk dat patiënten en naasten zich wel thuis kunnen voelen. Met Vlinder is het mogelijk om een ziekenhuiskamer comfortabeler en huiselijker te maken, zowel voor de patiënt als naasten.

Meer over Vlinder

Heart Pillows

 

Borstkankerpatiënten ondergaan in veel gevallen een operatie waarbij de borst- en soms ook okselklieren worden verwijderd. Na de operatie is deze plek vaak extra gevoelig. De zogenaamde Heart Pillow biedt een oplossing; deze beschermen het kwetsbare gebied en verminderen de pijn. Deze kleurrijke kussentjes worden voor het Groene Hart Ziekenhuis gemaakt door vrijwilligers van HeartPillowsGouda.  De vorm is niet toevallig: door de hartvorm past het goed onder de oksel. Maar ook geeft het een boodschap van betrokkenheid mee aan de patiënt. En in de coronatijd is er ook een zelfgemaakt mondkapje bijgevoegd.

Heart Pillows

De kindvriendelijke prikkamer

 

Dit is een afgesloten kamer waarin je je in een ware dierenjungle waant. Tussen de bomen zie je allemaal dieren, groot en klein zoals een leeuw, tijger, lama en kangaroo maar ook mieren en lieveheersbeestjes. Er is genoeg ruimte voor ouders/ verzorgers en een kinderwagen. Voor kinderen erg prettig natuurlijk.

De kinderprikkamer is een grote uitkomst, want nu kunnen kinderen zich focussen op het zoeken van een uil of het tellen van mieren of lieveheersbeestjes. De naald is dan al gauw vergeten.

Virtual Reality bij voorbereiding of nazorg

 

Op verschillende manieren kan Virtual Reality (VR) worden ingezet om de zorg voor patiënten prettiger te maken. In het Groene Hart Ziekenhuis worden kinderen voorbereid op hun operatie met VR. Na het opzetten van de VR-bril worden kinderen stap-voor-stap kinderen meegenomen in het hele traject, vanaf het moment dat het kind wordt opgenomen tot het moment van wakker worden na de operatie. Ouders of verzorgers kunnen meekijken op een tablet. Dit helpt om de angst voor een operatie te verminderen. En op de Intensive Care wordt onderzocht of VR kan helpen bij patiënten die na hun opname last hebben van angsten of depressies.  Door hen met een VR-film terug te brengen naar de IC, kunnen zij precies zien wat daar gebeurt, wat de geluiden betekenen en wie de mensen om hen heen zijn. Dit kan helpen de klachten te verminderen.

VR op de Intensive Care

Keppie


Een Keppie is een slaapmuts voor patiënten die hun haar (tijdelijk) verloren hebben door bijvoorbeeld chemotherapie. Om de gevoelige hoofdhuid te beschermen is Keppie een comfortabele en zachte oplossing. Vrienden van Noordwest heeft deze mooie oplossing beschikbaar gesteld aan oncologische patiënten op de verpleegafdeling en dagbehandeling oncologie van Noordwest Ziekenhuisgroep.

Keppie is gemaakt van een microfleece stof die speciaal gebreid wordt voor survivalsportkleding. De eigenschappen van deze stof zijn: warmte vasthoudend, hoog luchtdoorlatend vermogen (niet broeierig) en superzacht. Om de hoofdhuid niet te irriteren zijn de stukken waar het hoofd het kussen raakt vrij van naden. De naden die er wel zijn, zijn met een zeer dun garen op een andere manier gestikt waardoor deze plat zijn.

Een patiënt vertelt: ‘Nu ik kanker heb en mijn haar kwijt ben, merk ik pas dat haar er ook voor is om me warm te houden. Nu ik het kwijt ben, is de Keppie echt heel fijn en slaap ik tenminste weer goed.’